Milli Mücadele ile İlgili Kompozisyon

Aşağıda milli mücadele ile ilgili kompozisyon kısaca olarak ele alacağız.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında düşman kuvvetlerinin Anadolu topraklarını yeniden işgal etmeye hazırlanması batıdan ve doğudan topraklara akınların başlaması yerel kuvvetlerin öncelikli olarak harekete geçmesini sağlamıştır.

Cidal-i Milli olarak dönemin gazetelerine yansıyan bu olağanüstü savaş vaziyeti Milli Mücadele ismini kısa sürede alarak bütün dünyada duyulan ve izlenen bir direniş hareketi olmuştur. Kuvayi Milliye’nin kurulması ve yerel kuvvetlerin harekete geçmesi düşmana karşı bir önlem olmuştur.

Milli Mücadele, paşaların birer birer Anadolu’ya hareket etmesi ile başlamıştır. Mustafa Kemal, 15 Mayıs 1919 yılında Karadeniz üzerinden gemiyle Samsun’a gitmiştir. Milli Mücadele böylece başlamıştır. 19 Mayıs 1919 gününde Samsun’a çıkış yapmıştır.

Ardından genelgelerin yayınlanması, milletin ve devletin kararlılığının ortaya konması, kongrelerin toplanması ve Anadolu’nun örgütlenmesinin sağlanması ile meclisin kurularak siyasi hamlelerin yapılması Milli Mücadele’yi şekillendirmiştir.

Milli Mücadele yılları 1919 – 1922 yılları arasında devam etmiştir. Düzenli ordu ve kuvayi milliye unsurları ile müşterek olarak gerçekleştirilen mücadelede bir direniş hareketi olarak savaşların yapılması ve zaferlerin kazanılması Türk milletinin ve Anadolu halkının büyüklüğünü bir kez daha göstermiştir.

Milli Mücadele’nin ardından cumhuriyete giden yol şekillenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması 29 Ekim 1923 yılında gerçekleşmiştir. Mustafa Kemal, cumhuriyetin banisi olarak tarihe geçmiştir. İlk cumhurbaşkanı olarak on beş sene vazife yapmıştır.

Milli Mücadele ile İlgili Kompozisyon Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir